Hypotheek

Er bestaan verschillende hypotheken die u af kunt sluiten als u een woning wilt kopen. Welke hypotheek er het beste bij u past, hangt af van uw wensen. Leest u daarom de verschillende soorten door en verdiept u zich eens in de mogelijke hypotheekvormen.

Soorten hypotheken

Er bestaan verschillende soorten hypotheken waar dat u uit kunt kiezen:

–           Annuïteitenhypotheek, hierbij betaalt u iedere maand een vast bedrag. Dat bedrag bestaat uit de rente en de aflossing. In het begin moet u veel rente betalen en dan lost u niet zoveel af. Later betaalt u veel minder rente en lost u ineens veel meer af. Als de looptijd voorbij is dan heeft u de hele hypotheek afgelost.

–           Lineaire hypotheek, hierbij lost u iedere maand hetzelfde bedrag. Over de resterende schuld moet u rente betalen en de maandlasten zijn in het begin hoog en worden naarmate er meer is afgelost lager. U heeft aan het einde van de looptijd de hele hypotheek afgelost.

–           Spaarhypotheek, iedere maand betaal je een bedrag aan rente en u lost daarbij niets af. U lost niet af maar u spaart tijdens de looptijd het hele bedrag van de hypotheek bij elkaar. Aan het eind kunt u alles in een keer aflossen.

–           Beleggingshypotheek, hierbij betaalt u naast de rente iedere maand een bedrag waarmee u gaat beleggen. Aan het einde van de looptijd zou de opbrengst genoeg moeten zijn om de hypotheek af te lossen. Het is wel een risico en u heeft de keuze om zelf te beleggen of het te doen via een levensverzekering.

–           Aflossingsvrije hypotheek, u lost hierbij niets af tijdens de looptijd, maar u betaalt wel rente die aftrekbaar is. U kunt alleen een deel van de hypotheek op aflossingsvrij zetten, of wanneer dat er voldoende overwaarde is. U zorgt voor vermogen en aan het einde van de looptijd kunt u aflossen.