Zakelijke rekening openen

Zakelijke rekening openen

Heeft u een eigen bedrijf maar nog geen zakelijke rekening? Geen paniek, u bent niet de enige. Toch wordt aangeraden om meteen bij het opstarten van een nieuwe onderneming een eigen zakelijke bankrekening te openen. Dat is niet alleen handig voor uzelf en, als u die heeft, de boekhouder, maar ook voor andere doeleinden. Maar bij welke bank kunt u het beste een zakelijke rekening openen?
De verschillen tussen de verschillende Nederlandse banken lijken niet groot, maar nadere inspectie laat zien dat er wel degelijk voordeel te halen valt. Wie goed rondkijkt en nauwkeurig afweegt, zal zien dat een zakelijke rekening openen bij de ene bank fors geld kan schelen ten opzichte van een andere bank. Bankrekeningopenen.nl helpt u op weg bij het maken van de beste keuze.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Dé vraag die de meeste startende ondernemers stellen bij de Kamer van Koophandel luidt als volgt: ‘Ben ik verplicht om voor mijn onderneming een aparte rekening te hebben?’ Het antwoord is helder: nee. In Nederland is het ondernemers niet verplicht om een aparte rekening te hebben. Indien u dat wenst, kunt u dus gewoon zakelijke betalingen uitvoeren vanaf uw privérekening.
Een veelgehoord argument om geen zakelijke rekening te openen, zijn de kosten die daaraan verbonden zijn. In tegenstelling tot een privérekening, betaalt u op jaarbasis namelijk een hoger bedrag aan de bank. Ook wordt voor iedere transactie een klein bedrag afgeschreven. Dat gebeurt eens per kwartaal, of bij sommige banken eens per half jaar of eens per jaar.

Privé rekening of toch zakelijk?

Er zijn tal van goede redenen om een zakelijke rekening te openen, ongeacht of u starter bent of al een tijdje een eigen bedrijf heeft. Een apart account voor uw bedrijf biedt om te beginnen veel meer mogelijkheden, zoals extra tools om de uitgaven en inkomsten helder te rangschikken. Ondernemen wordt daardoor eenvoudiger en aantrekkelijker.
Meteen bij de start van uw onderneming een zakelijke rekening openen is daarnaast verstandig. Mocht uw bedrijf snel groeien en u besluit in een later stadium om alsnog over te stappen, dan moet u al uw klanten een nieuw rekeningnummer doorgeven, de administratie aanpassen et cetera. En, zeker niet onbelangrijk: u hoeft niet te factureren op uw eigen naam, maar op naam van uw bedrijf. Dat staat een stuk professioneler en wekt vertrouwen.

De kosten van een zakelijke rekening openen

Belangrijkste argument van startende ondernemers om in eerste instantie geen nieuw account te openen, zijn de kosten. Dat is dan ook dé afweging die u op voorhand moet maken. Wegen de voordelen van het openen van een extra rekening op tegen het kostenplaatje? Bankrekeningopenen.nl adviseert u daarom om met name goed te letten op een aantal voorname zaken.
Te beginnen met de kosten per jaar. Wat zijn de vastgestelde kosten voor de zakelijke rekening? Deze zijn voor iedere onderneming gelijk. Daarnaast zijn er de variabele kosten, afhankelijk van het aantal transacties dat u uitvoert. De meeste banken rekenen namelijk een klein bedrag per transactie. De meeste banken werken daarnaast met welkomstacties. Zo kan het zijn dat u het eerste jaar helemaal niks extra’s hoeft te betalen. Dat kan flink schelen in de kosten!

Zakelijke rekening openen bij ING of Rabobank

De ING en de Rabobank zijn, samen met ABN Amro, de populairste banken van Nederland. Het ligt voor de hand dat u hier uw zakelijke rekening gaat openen. Voordat u dat doet, is het echter verstandig om goed te vergelijken. Welke bank biedt wat, tegen welke kosten en met welke extra’s? Met de tips van Bankrekeningopenen.nl bent u alvast goed op weg!